torstai 19. toukokuuta 2011

PS.: Sunnuntai 15.5.2011


Aamulla varhain suuntasimme kohti Gibraltaria. Mukana oli myös meksikolainen Luzero.
Aamu oli kaunis, pilvetön, mutta mitä pidemmälle matka jatkui, sitä enemmän pilviä taivaalle kerääntyi.
Gibralttarilla olikin sitten kallionhuippu pilvien peitossa.

Auton jätimme Espanjan puolella ja matkaa jatkoimme paikallisbussilla. Ensin köysiradan alkuun.
Siinä olikin ensimmäinen koetus. Uskaltaako keikkuvaan vaunuun edes mennä.
Urhoollisesti kuitenkin jokainen mukaan uskaltautui.

Ylhäällä oli odottomassa kova tuuli ja iloksemme myös serkkumme apinat,jotka olivat uteliaita taskuvarkaita.
Maisemat olivat mahtavat,olisipa ollut aurinkoista mutta saimmepahan olla " ihan pilvessä".
  
Alas tultuamme suuntasimme kohden Europa Pointia. Siellä paistoikin aurinko, mutta pettymykseksemme
rakennustyöt estivät pääsyn majakan lähelle.

Mikäpä siinä, palasimme bussilla keskustaan ja kävelimme pääkatua katsellen näyteikkunoita ja poikkesimme
syömässä englantilaisessa pubissa.
Jotain ostoksiakin tuli tehtyä.
Naureskelimme että käynti Gibralttarilla oli  bussien odottelua.

Paluumatkalla poikkesimme Puerto Banuksessa kahvilla, ja "kotona" olimme noin yhdeksän maissa illalla.
Sitten olikin kiire nukkumaan, koska kotimatka alkaisi yöllä kolmelta.

Rankat mutta todella hauskat päivät ovat  sitten takana päin. Mukavia muistoja saimme.
Tottakai opimme myös paljon.
(Satu)

maanantai 16. toukokuuta 2011

lauantai 14. toukokuuta 2011

Granada: La Alhambra -Albaicín - el centro

Siellä oli 34 astetta (varjossa hieman vähemmän). Käveltiin noin 10-12 km. Lisää muisteloita tulee sitten kun tästä olemme toipuneet.

perjantai 13. toukokuuta 2011

perjantai, 13.5.2011

Jokainen on saanut todistuksen, eli pääsee takaisin Suomeen!
Torillä käynti on ollut joillekin todellinen löytöretki.
Ja illalla, kun mentiin bussilla Manolo Samettisilmän kanssa hedelmätarhaan, eli Finca San Miguel:iin, tarttui "minta", "hierba Luisa" ja pähkinät ynnä avokaadot mukaan. Siellä oli hyvin ystävällisiä ja puheliaita naisia, jotka olivat hyvin kiinnostuneita Suomesta.
Granaattiomenapuu kukassa.
Se johdattelee meitä retkeen, jonka teemme huomenna.

Näimme lukemattomia hedelmäpuita, ja kaikki ovat trooppisen vyöhykkeen kasvatteja. Useiden nimet ei ole edes suomennettu: alberca, nispero, lúcumo, madronyo, litchi, limequat, guayaba, nuez de macadamia, la reina de las nuezes.
Lisäksi tietysti olivat seuraavat hedelmäpuut: higera, aguacate, café, papayo, granado, naranjo, mangero, mandarino, clementino. Nyt näyttivät melko samanlaiselta kaikki, sillä niiden hedelmät olivat pienen pienet. Kypsiä hedelmiä voi poimia vasta syys-lokakuussa. 

Torstai, 12.5.2011

Iltapäiväretki Acueductin jäänteisiin.
Vuona 100 j.Chr. roomalaiset rakensivat noin 8 km pitkän vesijohdon vuoristosta kalansuolatuslaitokselle asti. Linnoituksen alapuolella olevat luolat (nyt arkeologinen museo) toimivat todennäköisesti vesivarastoina. Almuñécarin keskustassa löydettiin rakennustöiden yhteydessä viimeisin osan Acueductista ja myös roomalaisen kylpylän perusmuurit. Siellä oli 3 osastoa: kuumavesi, haaleavesi – ja kylmävesialtaat. Se oli silloinen SPA, jonka lyhenne johtuu latinan kielestä (Salud Por Aqua).


Varttitunnin verkkaisen kävelyn jälkeen näimme oikein hyvin säilyneen Acueductin osan, joka komeili Río Secon laakson rinteellä, jossa kasvoi laajasti hedelmäpuita.



La Ruta de Tapas oli enemmänkin pettymys, kun ei meidän samettisilmä Manolo ole osannut valita kovin kummoisia ravintoloita. Sangría Club Nauticassa oli kyllä raikas, ja opittiin juomalorun
”Arriba, abajo, al centro, para dentro”. Loppujen lopuksi päädyttiin tyttöjen aukiolle, Plaza de Damascosiin, joka oli tunnelmallisesti valaistu öljylamppu joka pöydällä.

11.5.2011

Keskiviikko iltana vietimme puolikurssijuhlaa käymällä yhdessä syömässä. Istuskelimme ulkoilmaravintolassa jutellen ja nauraen.
Kohteliaana caballerona Pekka yllätti meidät naiset ostamalla jokaiselle tummanpunaisen ruusun.
Kiitos paljon Pekka!
Arja, Sirpa, Tuulikki ja Satu

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Día de la caminata al Mercado

Kaunis lasitetuista kaakeleista tehty seinämaalaus komeilee kauppahallin päätyseinällä ja kertoo siitä, että maalta ja mereltä tuodaan antimia myytäväksi. Sisällä oli erittäin siistiä, ainakin aamu yhdekseltä, kun tulivat vasta ensimmäiset asiakkaat. Siellä olivat valtavia värikylläisiä hedelmätiskejä, lihaosastot, leipäosastot, ja tietenkin kalakaupat, joita ei tarvinut etsiä. Piti vaan mennä "tuoksun" mukaan. Olin jo aikaisin siellä ja näin, kun kauppiaat latasivat jäämurskan päälle kymmeniä erilaisia kalalajeja, simpukoita, rapuja ym merieläviä.
Ulkona komeilevat kukkakojut upeilla kukilla, kasveilla ja yrteillä.

¿Donde está el sol?
Aurinko piti lepopäivän. Ja hyvä näinkin. Meille jatkuu kuitenkin kappailu verbien kanssa, milloin preesensissa, milloin futuurissa. Ja ennen kuin huomasimmekaan olemme jo ohittaneet Espanjan matkan puoliväli.

Minun isäntäpariskunnalla oli tänään 39- vuotis hääpäivä ja vietti sitä juhla-aterialla, johon me asukkaat (saksalainen Conni ja allekirjoittanut) saimme osallistua. Meidän eteen laitetiin iso kasa langusteja alkuruuaksi. Huom! Ei ollut liemikuutiokeittoa! El segundo plato koostui leivitetyistä ja uppopaistetuista artisokkasydämistä, pienenpienistä herkkusienistä ja paprika-kinkkumassalla täytetyistä broilerirullista. Herkullista. Mutta siihen se ei loppunut vielä. El postre oli "tarta" eli kaakku, joka oli täydellinen unelma.

Huomenna saan ohjeen.

CRUZ de la Jornada Mundial de la Juventud

Maanantai-iltana illallisen jälkeen rantabulevardilla ihmettelimme ihmispaljoutta. Pekka sai ahaa- elämyksen: kirkossa oli jaettu esite, jossa kerrottiin, että Risti saapuu Almuñécariin matkallaan kaikkialla maailmassa.
Kolmemetrinen ja painavalta vaikuttava Risti on lähtenyt Roomasta v. 1984 Paavi Johannes Paavali II:n siunaamana. Ristin seuraksi on myöhemmin lisätty Neitsyt Marian ikoni. Tämä Risti on kiertänyt kaikki maailman mantereet Jeesuksen rakkauden nimissä.
Matkalla Granadaan Risti ja Ikoni saapui veneellä Almuñécariin...

...ja vastaanottamassa sitä oli satoja ihmisiä, kynttilävartio, soittokunta sekä mahtava ilotulitus. Paikallisen kardinaalin johdolla vietettiin rukoushetki ja me paikalla olleet suomalaiset yhdyimme Isä Meidän rukoukseen.

Tämän vaikuttavan hengellisen kokemuksen jälkeen kokoonnuimme "mamistelemaan" ulkoilmaravintolaan viinilasin ääreen.

Espanjan opiskelijat Arja, Sirpa, Tuulikki, Satu ja (puupää) Pekka

tiistai 10. toukokuuta 2011

Toinen koulupäivä

Nythän päästiin jo vauhtiin. Kotitehtäviäkin tuli nyt molemmille ryhmille.Kuka kirjoitti terassilla "tyttöjen" aukiolla, kuka rannalla, mutta yhtä innokkaasti jokainen.
Illalla ei sitten kuitenkaan kaikki jaksaneet lähteä linnoitukseen.
El Castillo on todiste Espanjan ja erikoisesti Almuñécarin vaiherikkaasta historiasta. Sisällä näimme pienoismallit eri aikakaudesta ja miten kaupunki kukoisti eri tuotteiden ansiosta: suolakalat, sokeri, turismi... Vuoteen 1977 asti El Castillo on toiminut hautausmaana. Sittemmin siirrettiin vainajat toiseen paikkaan ja restauroitiin linnoituksen turistien nähtävyydeksi.

Kun 1808 espanjalaiset yhdessä englantilaisten kanssa ampuivat mereltä käsin tykillä El Castilloa kohti, kaatui yksi neljästä tornista ja Napoleonin joukkojen oli vetäydyttävä.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Kyllä meitä jännitti (vaikkei sitä tietenkään myönnetty)

Mitä nyt tästä kirjoittaisin? Ensimmäisen tunnin aikana jää oli murrettu, ja jo illalla tehtiin suunnitelmat, missä kaupungissa osallistuisimme kielikursiin ensi keväänä. Se ei voi olla merkki aivan kammottavasta kokemuksesta.
Siestan jälkeen teki mieli lähteä rantakävely ja se tietenkin päättyi rantaterassille Playa de San Cristóbal:illa.
Ei se mitään, autovuokra-asiat hoituivat siinä sivussa ja korttien kirjoittaminen myös.
Siellä ylhäällä on meidän uurastuksen keskus. Muuten aika viileä paikka. Vaikka lämpötila on ulkona 28 astetta, sisällä on hyvä pitää pitkähihaista päällä. 
Niin. Muuten meidän opettajien nimet ovat Elena ja Juan.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Balcón de Europa (Nerja)

Näköalapaikasta oli nähtävä hienot maisemat /"merimät" itään...

...ja länteen.

Frigiliana

Kylä on saanut kahtena vuonna peräkkäin palkinnon Espanjan kauneimpana kylänä. Onkohan se näiden kukkienkin ansiosta?
Valkoisten talojen ympäri ei ole mullan murua, vaan kauniisti kuvioituja käytäviä ja enemmän ja vähemmän kukkaruukkuja.
Myös pienen kauniin kirkon sisällä oli hyvin paljon kukkia ja valkeus.

Frigilianan kulinaariset herkut ovat siellä virtaava viini ja "miel de caña" = sokeriruokosiirappi, joka laitetaan kastikkeena grillatun vuohijuuston päälle.

La cueva de Nerja - Nerjan luola


"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa..."

Henkeäsalpaava - increíble - fascinante - uskomaton iso - "sali"  "salin" jälkeen - katedraali katedraalin jälkeen - jotkut kohdat olivat jopa 34 m korkeat, aukko arviolta 50-100 m leveä.

Oli peikkoja, satulinnoja, kerroksittain mäntyjä, koivuhalkoja, portaita, jääpuikkoja, kivisiä vesiputouksia, ruusuja, vuoristokyliä pöllöjä ja vaikka mitä satuhahmoja...

Miten kauniita muotoja luonto luokaan! Nöyrästi  ja mykistyneinä jäämme näitä  ihmeitä ihailemaan.

Toinen päivä - sunnuntai 8.5.2011 - omatoimiretki

Hyvää äitienpäivää kotiin jääneille äideille/ vaimoille!
Mutta Espanjassa äitienpäivä vietetään ensimmäisenä sunnuntaina toukokuussa.

Miehet kävivät kirkossa.
Yhdessä menimme bussilla Nerjaan (20 km) , bussilla Luolaan (5km), bussilla takaisin Nerjaan (5 km), kahdella taksilla Frigilianaan (10 km), taas taksilla Nerjaan (10km), ja bussilla takaisin Almuñecariin (20km). Kaikki kaikkiaan maksoi 12, 65 € per nuppi plus pieni tippi taksikuskille.
Oli taas vaiherikas päivä täynnä uusia kokemuksia aamu 9: ltä ilta 7:ään. (Mitä teki ryhmä sen jälkeen, en vielä tiedä, mutta jo huhuiltiin, että menevät aikaisin nukkumaan ja yrittävät saada unesta kiinni, joka viime yönä ei oikein meinanut tulla, koska kaduilta kuului meteli)

lauantai 7. toukokuuta 2011

Tyypillinen ikkuna

On tämäkin kätevä pallojen säilytyspaikka.

Río Seco

Sateet eivät tehneet joen nimelle oikeutta.

Ensimmäinen päivä perillä 7.5.2011

Jokainen on saanut näköjään tyydyttävä majoitus, vaikka pitikin raahata matkalaukut melkein kilometrin verran, koska linja-auto ei päässyt kapeita kujia pitkin. Minut tuli Luis hakemaan autolla viedäkseen minut vain kadun toiselle puolelle.

Aamulla meidät herätti ukkosen jyrinä ja reippaat kuurosateet. Niin, isäntäperhe vitsaili minulle, että tulimme luultavasti Costa del Soliin kokemaan vesisadetta – kun Pieksämäellä ei ole satanut kunnon vettä yli puoleen vuoteen.

Tavattiin klo 11 koululla. Manuel vei meidät kaupunkikävelylle, johon liittyi myös meksikolainen, nykyisin Irlannissa asuva Lucero.
Aloitettiin Peñan del Santo, eli pyhälla kalliolla, joita on oikeastaan useita. Pääkallio pikkunyppylänsä kassa, jossa on vuonna 1900 pystytetty iso risti, keskimmäinen ja uloin kallio tai luoto, johon rantatyrskyt paukkuvat.
Tämän jälkeen ihailimme Palaceta de Najarraa, ”pienen” palatsin uus-arabilaiseen tyyliin rakennettu 1800-luvulla, jonka puisto vesielementteineen muistuttaa Alhambraa. Piene leikkimökki – vaan kivinen oli myös pihassa, sillä alussa tämä palatsi oli yksityiskäytössä, kunnes 1984 Almuñécarin kaupunki sen osti ja käytti turisti-infona tähän päivään asti.
Viimeinen nähtävyys oli ”Parque Botánico El Majuelo”, johon oli kerätty trooppisia kasveja, lähinnä palmuja kaikilta maanosilta, ja ”Factoría Salazones” eli kalasuolatuslaitos, joka oli ihan vieressa. Sitä löydettiin sattumoisin, kun alettiin perustaa botaanisen puutarhan. Suolatuslaitos oli käytössä 400 ennen kristusta – 400 jälkeen kristusta, siis 800 vuotta. Makeavesi, joka tarvittiin kalojen pesemiseen, tuotiin aquaductia myöten 8 km vuoristosta. Kalat ensin kuivattiin, sitten ladottiin kerroksittain kalat ja suolaa altaisiin, ja 20 päivän jälkeen ”purkitettiin” saviruukkuihin ja vietiin laivalla kaikkialle välimeren maihin.
Kalojen sisälmyksistä tehtiin herkkuja, jotka olivat hyvin kalliita ja suosittuja aina Rooman keisarihoviin saakka. Se oli nimeltään Garum, ja vastasi suunnilleen nykyistä kaviaaria.
Vale, kaikilla oli vatsassa ammottava aukko, ja mentiin ”tyttöjen aukiolle” terassibaarille ”syömään”. Siellä jokainen tilasi ensin juomansa ja tutkittiin ruokalista. Aikomus oli tilata jotain. Mutta kas, juomia seurasikin lautasellinen lihaa kastikkeessa ranskalaisten kanssa. Kaikki söimme samasta lautasesta mutta omalla haarukalla. Ei kukaan enää tilannut ruokaa, ei edes sämpylää, eikä camarero kysynytkään mitään. Oltiin kahta tyytyväisempä kun ei se edes maksanut mitään!  Lasku oli yhteensä 14 € ja jotain, Ja kun jokainen antoi 2 €, tarjoilija sai vielä hyvän tipin.
Iltapäivä oli omistettu auringolle, rannalle ja levolle – kukin omassa tahdissa ja pienryhmässä.
Tunnelma on hyvä, iloinen ja nautinnollinen. Se oli hyvä aloituspäivä!

Matkapäivä 6.5.2011

Matka meni kaiken puolen hyvin, pieni myöhästys oli koneella, mutta se ei ole kauheasti haitannut. Lumiset Alpit näkyivät hyvin, pistivät terävine huippuineen pilvistä esiin.
Läksimme pienpakkasella kauniin seestyneen aamun luota. Näimme peilinkirkkaat järvet heijastavan lämpöä odottavat metsärannat. Vain siellä täällä oli koivikko, jolla oli aavistuksen verran vihreä hohde.
Saavuimme pilviseen Malagaan, ilma oli kosteudesta ja lämmöstä raskas. Luonto oli täällä heräämässä kukkaloistoon. Rinteet olivat täynnä keltaisin kukin kukkivia pensaita, ”retama”, kuulemma vuohien herkku.
Iso bussi vei meidät Juanin johdolla linja-autoasemalle, mistä Luis otti minut vastaan ja ajoimme autolla vain kadun toiselle puolelle, missä hän Mari-vaimonsa kanssa asuu.
Muut ryhmäläiset lähtivät jalan omaa apartamentoa etsimään. Mitenkähän siinä kävi, sen tiedän vasta huomenna kertoa. Sillä emäntä Mari laittoi ruokaa, ja sen jälkeen läksin pienelle lenkille merelle ja koulua etsimään.

torstai 5. toukokuuta 2011

Lähtöselvitys: Passi, lippu, go!!!!!!!!

Nyt on toivottavasti jokaisen valmistelut lähtöä varten tehty, tili kevennetty, kukat ystävän tai kotiväen hoidossa....
Muista passi! Maihinnousukorttit tuo Satu Pekan autoon ja minä Arjan autoon.
Lähtekäämme huomenaamuna sovituina aikoina ja paikoista. Hyvä matkamieli mukaan, loput menee omalla painolla.
Hyvää yötä!

tiistai 3. toukokuuta 2011

Helpotus! - Helpotus?

Kun eilen printtasin maihinnousukortit, huomasin, että käsimatkatavara saakin painaa 10 kg, kun aikaisemmin luulin, että sen pitää olla max. 5 kg.
Huh, helpotus, voin ottaa läppärin mukaan! Selkäraukka!

No niin, liput on tulostettu, pyykit pesty ja tuliaisia sekä postikortteja ostettu. Enää kampaajalla käynti ja kukkien viemistä ystävän hoitoon.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Niin, mikä olikaan meidän matkan tarkoitus?

Kun kahdeksan etelä-savolaista lähtevät yhdessä Almuñecariin (España), heillä voi olla vähintään kahdeksan motiiveja. Virrallisestihan me käymme kielikoulussa lisää oppia hakemaan. Entäs ne taka-ajatukset?

Minä haluan auringon käristävän ihoani.
Kuunella meren kohinaa.
Pyyhkiä hiekan varpaiden välistä.
Imeä sieraimiin etelän tuoksun.
Hurmaantua kukkaloistosta.

Olen valmiina kohtamaan tuntemattomia tilanteita, uusia ihmisiä, uusia tapoja, solmia ystävyyksiä.

Entä sinä, matkakumppani?

Matkakuumetta!

Sopivasti hyytävän kylmä tuuli ja jopa räntäsadetta ruokii kaipauksen lämpöä kohti.
Tavarat on jo kerran kootu matkalaukkuun, ja se painaa tällä hetkellä 12,4 kg. Onneksi on vielä vähän varaa, sillä pyykkinarulla on vielä yks ja toinen vaatekappale, joka pitäisi mahtua.